Nederland hoeft niet voorop te lopen bij ‘Willy Wortel’-achtige innovaties. Veel ondernemingen kunnen floreren als ze slim toepassen wat elders is bedacht. Zeg maar: de Samsung-methode.
Dat is een één van de conclusies die de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) trekt in het maandagavond verschenen rapport ‘Naar een lerende economie‘.
In het rapport geeft de WRR advies over zaken die Nederland moet aanpakken om een leidende economie te blijven.Daarbij is de korte-termijnfocus op zaken als het begrotingstekort en de staatsschuld niet zo relevant, is de hoofdstelling.
Ook het zogenoemde ’topsectorenbeleid’, waarbij subsidies gaan naar specifieke branches waarin Nederland moet excelleren, zet weinig zoden aan de dijk. Dat stelt één van de hoofdauteurs, econoom Peter van Lieshout, dinsdag in een toelichting tegenover het Financieele Dagblad en De Volkskrant.
Handig jatten maakt rijk
Volgens Van Lieshout is Nederland over twintig jaar nog steeds een land dat hoofdzakelijk z’n geld verdient met landbouw, veeteelt, bloemen en chemie. “Innovatie zit zelden in Willy Wortel-achtige uitvindingen van een bètawetenschapper”, zegt de econoom dinsdag tegenover het FD. Jonge succesvolle bedrijven groeien bijvoorbeeld veel vaker met een nieuw serviceconcept of slimme marketing.
Nederland moet daarom hoofdzakelijk inzetten op het vermogen om snel in te spelen op veranderingen elders in de wereld. Dat betekent ook: snel kunnen toepassen wat elders is bedacht. Een bedrijf als het Koreaanse Samsung, wereldmarktleider voor mobieltjes, is daar heel succesvol mee geworden.
Dit vergt volgens Van Lieshout vooral aandacht voor onderwijs en de arbeidsmarkt. Het onderwijs is te 'industrieel', stelt de econoom in De Volkskrant, "terwijl we veel meer naar het model van de zakelijke dienstverlening zouden moeten, waarbij je per leerling kijkt hoe je hem of haar het best kunt ondersteunen".
Voor de arbeidsmarkt bepleit de WRR dat uitkeringen minder aan iemands arbeidsverleden moet worden gekoppeld, en dat we meer moeten naar een soort 'basisinkomen' voor iedereen.
Lees meer over mogelijke modellen voor het basisinkomen in dit artikel van Z24.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl